Повернутися до звичайного режиму

МОН розробило положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників – документ на громадському обговоренні

Міністерство освіти і науки розробило проєкт Положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників. Документ опубліковано для громадського обговорення на сайті МОН, пропозиції можна надсилати до 1 червня 2020 року.

“Центри професійного розвитку покликані стати ще однією можливістю для педагогів розвиватись професійно та особистісно. Необхідність такого розвитку продиктована і світовим принципом освіти впродовж життя, який дозволяє лишатись конкурентоспроможним фахівцем, і українськими освітніми реформами, які потребують професійних педагогів. Ми впевнені у важливості центрів професійного розвитку, і запрошуємо освітянську спільноту долучатись до роботи над Положенням про такі центри”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Згідно з документом, мета центрів – сприяти професійному розвитку педагогів закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсних та міжшкільних ресурсних центрів.

Завданнями центрів мають стати:

консультативна підтримка вчителів щодо професійного розвитку, супервізії, документації закладу, освітніх та навчальних програм, організації освітнього процесу, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання;

професійна підтримка вчителів щодо компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання і нових освітніх технологій;

сприяння професійному розвитку педагогів, зокрема через координацію професійних спільнот, поширення інформації щодо професійного розвитку, формування баз даних програм підвищення кваліфікації та джерел, необхідних для професійного розвитку;

психологічна підтримка педагогів;

взаємодія та співпраця з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Проєкт передбачає, що засновниками центрів можуть стати районні, міські (районні у місті) ради. Декілька засновників можуть спільно утворити центр та укласти договір про спільну діяльність.

Кожен центр зможе діяти у межах території обслуговування, яку визначає його засновник. Така територія визначається з розрахунку, що у закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсних та міжшкільних ресурсних центрах, розташованих на території його обслуговування, має працювати не менше:

500 педагогічних працівників – якщо заклади освіти та установи на території обслуговування центру розташовані у сільських та міських населених пунктах;
750 педагогічних працівників – якщо заклади освіти та установи на території обслуговування центру розташовані виключно у міських населених пунктах.
Управління центром здійснюватимуть його засновник та директор. Безпосереднє керівництво центром здійснюватиме директор, який призначатиметься на посаду на конкурсній основі.

Передбачається, що фінансування центру здійснюватиметься його засновником. Джерелами фінансування стануть кошти засновника, благодійні внески юридичних та фізичних осіб, інші джерела, не заборонені законодавством.

Пропозиції та зауваження до проєкту просимо надсилати до 1 червня 2020 року на електронну пошту v_bozhinskiy@mon.gov.ua з темою повідомлення “Громадське обговорення”.

Нагадаємо, МОН оприлюднило детальний звіт про результати громадського обговорення Державного стандарту базової середньої освіти. Планується, що в червні 2020 року Держстандарт розгляне Уряд.

За інформацією Міністерства освіти і науки України.

Кiлькiсть переглядiв: 502

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.